Blog

Ervaringen uit de oertijd: de microcomputer

Die goeie ouwe tijd… of toen Windows nog niet bestond. Uit die tijd stam ik: de oertijd. Van ver daarvoor eigenlijk, maar toen ik 22 jaar was mocht ik de eerste MBO-opleiding in de IT volgen in Nederland. Er waren twee richtingen: programmeurs voor Basic en Pascal en assistent microcomputers. Ik behoorde tot de laatste groep, die werd opgeleid om anderen uitleg te kunnen geven over ‘die apparaten’. Vandaag worden kinderen geboren met een eigen smartphone, maar dat woord kenden wij in de jaren ’80 nog niet.

Hoezo Micro?

Het woord microcomputer betekent eigenlijk ‘zeer kleine computer’. Een microcomputer was naar huidige maatstaven echter alles behalve klein. Gewoon een zware, logge bak met veel elektronica en een harde schijf erin van wel 80 MB (!), ja echt. En de monitor was even onhandig als zwaar. De tekens op het scherm hadden slechts één kleur. Je had groene of amberkleurige tekens. Toetsenborden en muizen hoorden er al wel bij gelukkig. Wist je dat de eerste computers in de jaren ’50 nog zo groot waren als een heel woonhuis? En dat je nog eens zo’n huis nodig had voor de koeling? In de jaren ’60 had men genoeg aan een hele grote zaal voor 1 computer en daar paste in de jaren ’70 dan ook nog eens de randapparatuur bij.

Vanaf de jaren ’80 in sneltreinvaart

In de jaren tachtig (vorige eeuw dus) kwam de eerste computer uit met een microprocessor. Niet langer grote radiobuizen en lampen, maar alles op 1 chip. Een enorme doorbraak destijds. Er werd nog wel gewerkt met commandoregels in DOS (Disk Operating System). Rond 1985 was er een student in Amerika die een grafische ‘schil’ had ontwikkeld voor die commando’s. Hij noemde die grafische schil Windows 1.0 en zijn bedrijf Microsoft (naar de microcomputer dus). Die student, Bill gates, is nu de rijkste man ter wereld. In nog geen 30 jaar tijd, zijn we van onhandige, blokkerige en unikleurige schermweergaven, terecht gekomen bij de smartphone van vandaag. We swipen en chatten, maken foto’s en filmpjes en klagen graag als de draadloze verbinding wat traag is. In de hele geschiedenis van de mensheid is er geen ontwikkeling zo snel gegaan als die van de computer. Tja, ik kom echt uit de oertijd!

 

%d bloggers liken dit: