Blog

Van floppy naar de cloud: de doorbraak van data

Voor het opslaan van gegevens zijn er tal van mogelijkheden. Toen ik in aanraking kwam met de computer bestond eigenlijk alleen nog de floppy-disk. Dat ding heette Floppy omdat hij heel flexibel heen en weer bewoog, omdat het zo dun was, en een soort ‘flop’ geluidje maakte. Op een floppy kon ongeveer 512 KB aan gegevens staan. Harde schijven bestonden nog nauwelijks en zaten niet in een gewone computer. Op één floppy stond dan ook het besturingssysteem om de computer mee op te starten. Op een andere floppy stond dan het programma dat je wilde draaien.

Zachte naar harde floppy

Later kwam een stevigere versie van de floppydisk uit, ook wel hard floppydisk genoemd. Hier kon al 1,4 MB aan gegevens op. Later waren er tientallen van die dingen nodig om één programma te kunnen starten. Nadat Philips de CD-Rom had uitgevonden konden er honderden hard floppydisks op één zo’n schijfje. Ook de harde schijf deed langzaam zijn intreden in de thuiscomputer. Nog heel bescheiden in het begin met 80 MB ruimte voor het besturingssysteem, maar die ruimte groeide snel. Floppy disk werden vooral gebruikt om gegevens van de ene naar de andere computer over te brengen. Er bestond nog geen echt internet. Sony maakte overigens nog tot 2011 floppydisks.

Van Mega naar Giga en verder

De ontwikkelingen op het gebied van data opslag gingen in een razend tempo binnen 20 jaar zijn we van maximaal 1,4 MB naar meerdere Terabytes gegaan. Zelfs de Petabyte doet al even mee, maar is nog niet betaalbaar voor thuisgebruik. Een USB-stick als opvolger van de CD-Rom was al een stap voorwaarts. Dat ging al snel van een paar honderd Megabytes, naar 64 Gigabyte. Nu heel gebruikelijk en goedkoop. De volgende stap naar Terabyte kwam vooral met de externe harde schijven. Inmiddels zijn ook interne schijven van die omvang normaal.

De doorbraak van data

Door de komst van internet konden wij steeds makkelijker informatie met elkaar uitwisselen. Informatie, ook wel data genoemd, is het goud van vandaag. Er wordt enorm veel geld verdient met het verzamelen, delen en doorverkopen van die data. Vaak data met persoonlijke informatie die belangrijk is voor bedrijven om hun producten of diensten te verkopen. Google is wel de grootste dataverzamelaar, maar Facebook mag ook niet onderschat worden. Op Facebook gaat het vaak om persoonlijke gegevens, die wijzelf vrijwillig met de wereld delen. Het belang van data is niet meer weg te denken in deze tijd. De bescherming van persoonlijk data is sinds 25 mei 2018 ook eindelijk serieus opgepakt. Maar toch zal data bepalend blijven voor ons leven en blijven er steeds nieuwe platformen komen waarop wij onze data prijs geven.

In de wolken

Tja, dat is waar onze gegevens zich op dit moment het meest bevinden: de cloud. Het klinkt ongrijpbaar, maar eigenlijk staan ze opgeslagen op enorm veel servers (schijven) door de hele wereld. Via internet kunnen wij die benaderen en beheren. Online opslag is dan ook een waardevolle aanvulling geworden op al die grote schijven in onze eigen computers.

%d bloggers liken dit: