WordPress: wat is het en wat kan ik ermee?

Wie zich bezig houdt met het maken van een eigen website, ontkomt niet aan het begrip WordPress. WordPress is een heel populair Content Management Systeem (CMS). Bijna 30% van alle websites in de wereld maakt hier gebruik van. Vandaar dat er ook heel veel thema’s, plug-ins en widgets voorbestaan. Met al die mogelijkheden komen er natuurlijk ook veel vragen over het nut en noodzaak ervan.

Klein stukje geschiedenis

Matthew Mullenweg ontwikkelde WordPress en bracht het uit in 2003. Sindsdien wordt het door een grote groep van ontwikkelaars ondersteund en bijgehouden. Het is gratis software die door iedereen gebruikt en aangepast mag worden, zolang zij dit recht ook doorgeven aan anderen voor hun versie. Inmiddels is WordPress 5.0.2 al uitgebracht met de nieuwe teksteditor Gutenberg als meest revolutionaire verandering.

Van blog-software naar websites ontwerpen

Oorspronkelijk was WordPress ontworpen om blogs mee te kunnen schrijven. Eenvoudig in opzet, maar zeer effectief. Doordat het zoveel aanhang verwierf onder ontwerpers is het anno 2019 een volwaardige websitebouwer geworden met ontelbare mogelijkheden.

Thema’s

Een thema is een grafische ‘schil’ die je WordPress site een heel eigen uiterlijk geeft. Er valt genoeg te kiezen op dit gebied, want er zijn duizenden gratis thema’s en vele betaalde creaties. Voordat je een thema uitkiest of aanschaft, is het verstandig om eerst beoordelingen over een thema, maar ook de betrouwbaarheid van de ontwikkelaar te lezen. Google is je beste vriend wat dat betreft. Thema’s bevatten soms als plug-ins en widgets.

Plug-ins

Plug-ins zijn aanvullende stukjes software die extra functionaliteit aan je site kunnen geven. Ook hier is er een woud aan mogelijkheden tussen gratis en betaalde versies. Ook hier is je eerst goed informeren van belang. Kijk bij plug-ins vooral ook naar de laatste keer dat deze is bijgewerkt door de maker. Is dat langer dan 6 maanden, mag je best twijfelen aan de veiligheid van de plug-in. Sommigen hebben weinig updates nodig, maar normaal gesproken blijft dat doorgaan om aan de laatste veiligheidseisen te voldoen. Dit geldt zowel voor gratis als betaalde plug-ins.

Widgets

Widgets zijn kleine stukjes code die je in de sidebar en de footer van je site kunt plaatsen. Ook deze bieden wat extra mogelijkheden die nuttig kunnen zijn. De meeste thema’s hebben hun eigen widgets er al bij zitten.

Overdaad schaad!

Hoewel al die extra’s erg aantrekkelijk lijken – zeker als ze gratis zijn – is het niet handig om zomaar allerlei plug-ins en widgets te gebruiken. Hierdoor wordt er extra veel gevraagd van je website, kan de snelheid zelfs behoorlijk afnemen en loop je een groter risico op beveiligingslekken. Daarnaast zijn sommige plug-ins zeer krachtig en kunnen bij verkeerd gebruik je database en/of website onherroepelijk beschadigen.

Eén ding om nooit te vergeten: updaten!

Wat je ook gebruikt en waarvoor je het ook gebruikt, zorg altijd dat je de meest recente versies van WordPress, je thema en je plug-ins hebt geïnstalleerd. Als een thema of een plug-in heel lang geen update heeft gehad, kan het raadzaam zijn te kijken naar een alternatief dat wel regelmatig wordt bijgewerkt.

Zelf sleutelen wordt afgeraden

Zelf gaan lopen sleutelen in WordPress met allerlei plug-ins, kan zoals gezegd de nodige risico’s met zich meenemen. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de supportafdeling van je hostingprovider. Ze zullen niet allemaal ondersteuning voor WordPress bieden, maar vragen kan geen kwaad.

© ImHosted.NL – Hosting en WordPress specialist – telefonische support

© 2018-2019 ImHosted.nl Alle rechten voorbehouden / KVK: 67910971 / Alle op deze website genoemde prijzen zijn excl. BTW tenzij anders vermeld.
%d bloggers liken dit: